Niejeden z nas na co dzień boryka się z mniej lub bardziej ciężkimi chorobami. Niektóre z nich wymagają systematycznego przyjmowania leków, inne rehabilitacji lub zabiegów. Często na co dzień nie dają o sobie zapomnieć. Jedną z takich przypadłości jest alergia pokarmowa.

Układając nasze menu, kupując produkty spożywcze lub wybierając się do restauracji, cały czas musimy pamiętać, aby omijać składniki, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia. Ten typ alergii jest wyjątkowo uciążliwy. Wymaga od nas dużej samodyscypliny i nie ulegania smakowym pokusom. Nasi bliscy również muszą się dostosować. Czasami nawet do tego stopnia, że dania są przeznaczone tylko dla nas i gotowane oddzielnie.

Czym jest alergia pokarmowa i jak się objawia?

Co to jest alergia? Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na określony czynnik. W tym przypadku czynnikiem tym jest składnik naszej diety. Aby potwierdzić alergię, objawy po spożyciu alergenu muszą być powtarzalne. Chorobie alergicznej sprzyja uszkodzenie flory jelita przez antybiotyki, leki i wirusy.

Objawy występujące po spożyciu alergenu mogą dotyczyć różnych narządów i układów:

  • Układ pokarmowy: wymioty, bóle brzuch, brak apetytu, biegunka, zahamowanie wzrostu masy ciała, krew w stolcu.
  • Układ oddechowy: skurcz oskrzeli, obrzęk krtani, napady kichania.
  • Ośrodkowy układ nerwowy: zaburzenia koncentracji, bóle głowy, bóle mięśniowe, zaburzenia snu, uczucie drętwienia.

Rodzaje alergii pokarmowej

Wstrząs anafilaktyczny

Najgroźniejszy przejaw alergii, bezpośrednio zagrażający życiu. Najczęściej występuje u ludzi chorych na astmę, po spożyciu orzeszków ziemnych, sezamu, selera oraz jaj kurzych. Po zjedzeniu alergenu zdarza się, że dopiero wysiłek fizyczny wywołuje wstrząs. Do najczęstszych objawów wstrząsu anafilaktycznego należą: obrzęk warg i języka, duszność, wymioty, spadek ciśnienia i zaburzenie rytmu serca. Więcej: http://portalalergologiczny.pl/alergia/wstrzas-anafilaktyczny/

Zespół alergii jamy ustnej

Dotyczy ludzi z tzw. alergią krzyżową, czyli skrzyżowaniem alergii pokarmowej z wziewną. Najczęściej to uczulenie na pyłki brzozy, które daje objawy np. po z jedzeniu jabłka, bądź marchwi. Objawami są świąd, grudki i obrzęk jamy ustnej. Przykładami alergii krzyżowej są również takie zestawienia, jak: alergia na pyłki traw + spożycie pomidorów oraz alergia na lateks + spożycie bananów.

Pseudoalergia pokarmowa

Powodują ją znajdujące się w żywności toksyny, takie jak konserwanty i barwniki, a nawet składniki naturalne np. histamina czy tyramina. Przy nadmiernym spożyciu ryb, bądź serów zawierających histaminę, może wystąpić pokrzywka, ból głowy, a także drgawki. Migrenowy ból głowy wystąpi u nas po spożyciu dużej ilości czekolady, śledzi i czerwonego mięsa, które zawierają tyraminę.

Diagnostyka i leczenie alergii pokarmowej

Wszystko o alergiach - AlergologNajważniejszym elementem w diagnostyce alergii pokarmowej jest wywiad lekarski. Po tym, gdy już stwierdzi się uczulenie, następnym krokiem jest unikanie czynnika powodującego alergię. Stosujemy wtedy tzw. dietę eliminacyjną, pamiętając tym samym o zapewnieniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stosujemy ją zazwyczaj przez kilka lat, pozwala ona na odbudowę ściany jelita oraz z czasem uzyskanie tolerancji na uczulające pokarmy. Niekiedy włącza się leczenie farmakologiczne, najczęściej przy występowaniu postaci dwóch alergii jednocześnie. 30% chorych pozbywa się uczulenia w ciągu 1-2 lat od unikania alergenów.

Czytaj również: Alergia, coraz częstsza choroba naszych czasów.

Chorując na alergię pokarmową, pamiętajmy, aby unikać pokarmów, na które jesteśmy uczuleni. Nie powinniśmy nigdy robić odstępstw i pozwalać sobie na spożycie choćby małej ilości. Niepozornie jest to bardzo groźne i może prowadzić nawet do utraty życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *